Kawa mielona, a może rozpuszczalna? Którą wybrać?

Kawa. Napój bogów, przez wielu ubóstwiany ze względu na swoje właściwości pobudzające, przez innych doceniany za sprawą działania pro-zdrowotnego. Uwielbiana za swój unikalny smak, stanowi napój, od którego wielu z nas rozpoczyna własny dzień. Jak jednak każdy z nas wie, w sklepach dostępne są jej dwa rodzaje – rozpuszczalna i mielona. Czy oba są takie same? Otóż nie, a w tym artykule opiszemy główne zalety i wady płynące z wyboru każdego z nich.

Czy warto postawić na kawę mieloną?

Kawa mielona (https://www.bee.pl/9043-kawa-mielona) stanowi jednogłośny wybór wszystkich kawoszy i osób, które po prostu znają się na tym napoju. Mają oni trochę racji, gdyż ciężko zaprzeczyć faktowi, że stanowi ona produkt bardziej wartościowy, niż jej rozpuszczalny odpowiednik. Za tym, że warto na nią postawić przemawiają takie argumenty, jak:

  • bliskość naturze – kawie mielonej bardzo blisko jest zwykłym i naturalnym ziarnom kawowca, które do jej powstawania są zaledwie suszone i mielone; bez zbędnego dodatkowego przetwarzania;
  • niepowtarzalny aromat – ciężko jest podrobić aromat towarzyszący kawie mielonej;
  • ziarna wysokiej jakości – jako że ławo poznać, z jakich ziaren powstała kawa mielona, producenci w jej przypadku korzystają tylko z tych w pełni wartościowych;
  • pełnia właściwości – kawa mielona, jako że jest przetwarzana w stosunkowo niewielkim stopniu, nie traci zbyt wielkiej części właściwości znanych z naturalnego ziarna; sięgając po nią można więc liczyć na potężny zastrzyk pochodzącej z kofeiny energii, ale i wiele innych aspektów typowo pro-zdrowotnych.

A może kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna, mimo bycia jednym z rodzajów popularnego napoju, najczęściej stoi w kompletnej opozycji do jej mielonego odpowiednika. Przez wielu uważana jest za gorszą – tak naprawdę jednak stanowi nie gorszą, ale po prostu… inną jego wersję. Prawdą jest, że zawiera w sobie mniej kofeiny, z której kawa jest najbardziej znana – nie dla każdego musi to być jednak minus. Kawę tego typu docenią ludzie leniwi i ceniący sobie wygodę użytkowania – wystarczy ją zalać, by móc cieszyć się napojem w pełni pozbawionym fusów. Kawa rozpuszczalna posiada również swoje właściwości pobudzające – ciężej jest ją również przedawkować, z uwagi na co można po prostu pić jej więcej. Jej smak jest inny, ale niekoniecznie gorszy – zwłaszcza, że jej struktura pozwala producentom na wzbogacenie go. Już teraz w sklepach możemy spotkać kawy rozpuszczalne o smaku wanilii, czekolady czy orzechów. Właśnie to zróżnicowanie jest jej dużym plusem. Kolejnym, o którym warto wspomnieć jest też cena, zazwyczaj znacznie niższa niż w przypadku jej opisanego powyżej odpowiednika.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com