Mielona czy rozpuszczalna – jaką kawę wybrać?

Odkąd pamięć sięga wielbicielami kawy targa konflikt: który jej rodzaj jest najlepszy? Istnieją osoby, które uznają wyłącznie kawę rozpuszczalną, inni zaś uważają, że tylko kawa mielona zasługuje na jakąkolwiek uwagę. Jeszcze inni decydują się na zakup całych ziaren, by następnie je zmielić i w takiej formie wykorzystać do przygotowania ulubionego napoju. Właśnie tym konfliktem zajmiemy się w tym artykule, przedstawiając plusy i minusy każdego z rodzajów kawy.

Kawa mielona – dlaczego warto się na nią zdecydować?

Logika nakazuje mówić, że to kawa mielona jest tą lepszą – wszystko ze względu na to, że znacznie bliżej jej naturalnej formie. Jak powszechnie wiadomo, wszystko, co jest wielokrotnie przetworzone jest tej gorszej jakości. Nie inaczej jest też z kawą. Ta w postaci mielonej posiada aromat i smak, którego próżno szukać w jej rozpuszczalnym wariancie. Przede wszystkim jednak powstaje na bazie wysokiej jakości ziaren – to z kolei sprawia, że jest bardzo wysokiej jakości. Jej działanie jest mocne, gdyż zawiera ilość kofeiny niemal identyczną z tą zawartą naturalnie w ziarnach. Przede wszystkim jednak jest przetworzona w bardzo niskim stopniu – w związku z tym zachowuje wiele swoich właściwości pro-zdrowotnych. Jeżeli jednak nie posiadamy ekspresu, będziemy musieli przyzwyczaić się do osadu na dnie kubka czy szklanki (specyficznych fusów).

Kawa rozpuszczalna – czy jest gorszą alternatywą?

Kawa rozpuszczalna stanowi wybór bardzo wielu Polaków i… tak naprawdę nie ma w tym nic złego. Sama w sobie również powstaje z ziaren – z tym, że są one odpowiednio przetwarzane. Oto co trzeba wiedzieć o rozpuszczalnej kawie:

  • powstaje z ziaren kawy – są one jednak w taki sposób przetwarzane, by możliwe było ich wykorzystanie w taki sposób, w jaki wszyscy wiemy, że się ją stosuje;
  • cechuje się łagodniejszym działaniem – w wyniku wyżej wspomnianego przetwarzania, kawa rozpuszczalna zawiera w sobie znacznie mniejszą ilość kofeiny – może to być plus dla wszystkich tych, którzy po prostu nie potrzebują zbyt dużych jej ilości;
  • jest bardzo wygodna w stosowaniu – wystarczy zalać taką kawę i… gotowe; nie męczymy się z żadnymi fusami, ani też nie musimy korzystać z ekspresu;
  • może występować w postaci “smakowej” – podczas gdy kawa mielona występuje wyłącznie w naturalnej formie, ta rozpuszczalna często jest wzbogacana dodatkowym smakiem – czy to orzechów, czy też czekolady;
  • powstaje z ziaren gorszej jakości – jako że nie widzimy ani ziaren, ani ich naturalnego koloru (ze względu na przetworzenie), producenci wykorzystują do jej produkcji przede wszystkim “odpadki” po dobrych ziarnach.
Jedzenie zdjęcie utworzone przez valeria_aksakova - pl.freepik.com